چگونه فرش ماشینی را در خانه بشوییم؟
صنعت فرشبافی با پیشرفت تکنولوژی با نیاز روزافزون به تولید بیشتر و به صرفه با توجه به صرف هزینهی بیشتر زمان و خرید فرشهای دستی نسبت به ماشینی به سمت تولید فرش ماشینی سوق پیدا کرده است. تولید فرش ماشینی در ایران به عنوان یکی از صنایع مهم و سنتی کهنه کشور، دارای تاریخچهای طولانی و نقش مهمی درصنعت بافندگی ایرانی دارد . صنعت فرش از دوران باستان در این سرزمین آغاز شده و با گذر زمان، با استفاده از تکنولوژیهای مدرن، به تولید فرشهای ماشینی نیز گسترش یافته است ، که در کنار فرشهای دستبافت، فرشهای ماشینی نیز به عنوان یک ارمغان هنری و صنعتی از ایران به بازارهای جهانی عرضه میشوند. این فرشها معمولاً از مواد اولیه با کیفیت بالا مانند پشم و ابریشم ساخته میشوند و به واسطه طرحها و رنگارنگی زیبایی که در آنها بهکار گرفته میشود، جایگاه خود را در بازار جهانی حفظ کردهاند. اگر برای شما هم پیش آمده است که این پرسش را داشته باشید که فرش دستبافت بهتر است یا ماشینی بهتر است بدانید این فرش ها هر کدام برتری و معایب خاص خود را دارند.
با توجه به استفاده بالای عموم مردم از فرش و به خصوص فرشهای ماشینی ، و به دنبال استفاده مداوم از این هنر به عنوان عنصر اصلی در دکوراسیون خانهها ،چیزی که حائز اهمیت است مراقبت و نگهداری و حفظ جلا و زیبایی آن است که بسیار مهم است. وقتی صحبت از استفاده از هر وسیلهای خصوصا فرش میشود به دنبال آن باید راههای نظافت و شستشوی آن را نیز بصورت دورهای در نظر داشته باشیم . برای نگهداری و نظافت فرش ابتدا باید آنرا شناسایی کنیم چرا که هر کدام از انواع فرش حتی رنگ و نوع مواد اولیه و بافت نیازمند روش ویژه و مختص به خود است برای شستشو و ومراقبت پس شناخت آن اولین گام در نظافت است.
بیشتر بخوانید: چگونه تا خوردگی فرش و موکت را ازبین ببریم؟
باید اینگونه بیان کنیم که ،مقاومت فرشهای ماشینی به عوامل مختلفی مانند نوع الیاف بکار رفته در آن، نحوه بافت، و کیفیت ساخت آنها بستگی دارد. در کل، فرشهای ماشینی معمولاً دارای مقاومت مناسبی در مقابل فشار، سایش، و استفاده روزمره هستند. در زیر به برخی از عوامل مهم مقاومت فرشهای ماشینی اشاره میشود:
نوع الیاف بکار رفته: استفاده از مواد با کیفیت و مقاوم مثل پلیپروپیلن، پلیآمید (نایلون)، یا پلیاستر در تولید فرشهای ماشینی میتواند به مقاومت آنها در برابر سایش و استفاده مکرر کمک کند.
الیاف مصنوعی: الیاف ویسکوز، پلیپروپیلن، پلیآمید و پلیاستر از جمله الیاف مصنوعی مورد استفاده در تولید فرش ماشینی هستند.
الیاف طبیعی: الیاف پنبه، پشم، و جوت از مواد طبیعی استفاده شده در فرشهای ماشینی هستند که به آنها ویژگیهای نرمی و لطافت میبخشند.
شستشوی فرش ماشینی در خانه
در این مقاله قصد داریم تا بهترین روشهای شستشوی فرش ماشینی در خانه با رعایت اصول بهداشتی را معرفی کنیم. ت.جه داشته باشید که درصورتیکه نیاز به شستشوی دقیق و استاندارد دارید استفاده از خدمات قالیشویی کرج، تهران و منطقه سکونت خود بهترین انتخاب است.
وسایل مورد نیاز
شوینده خنثی و آب بدون املاح به این دلیل که هر مایع شستشو مناسب نیست و امکان آسیب رساندن به بافت فرش میشود و همچنین اگر از آب تصفیه شده استفاده نشود حتما فرش دچار تغییر رنگ و نا هماهنگی رنگها پس از شستشو و خشک شدن و حالت موجدار شدن بافت فرش میشود .
اسفنج یا برس نرم: به این دلیل که بافت اکثر فرشها حساس است و با برس خشن آسیب میبیند و کیفیت اولیهی خود را از دست میدهد.
دستمال نرم : اگر شستشوی بخشی از فرش یا تمیز کردن لکه را مد نظر داشته باشیم حتما باید برای این منظور از دستمال نرم استفاده کنیم تا از آسیب رسیدن به بافت لطیف فرش جلوگیری شود.
آب خنک : این مورد بسیار حائز اهمیت است که شستشو حتما با آب سرد انجام شود البته منظور همان آب با دمای معمولی است و از استفاده از آب گرم خودداری کنید تا از آسیب به رنگ و بافت فرش جلوگیری شود. برخی از مشکلاتی که در اثر شستشوی فرش با اب گرم ایجاد میشود عبارتند از:
- حفظ رنگ و بافت: آب گرم ممکن است باعث تغییر رنگ فرش و یا ترکیب رنگ های آن شود. در عوض، آب سرد میتواند این خطرات را به حداقل برساند و به حفظ زیبایی و کیفیت فرش کمک کند.
- حفظ شکل: استفاده از آب گرم ممکن است باعث تغییر شکل الیاف و آسیب به آن شود. آب سرد از این لحاظ ایمنتر است و از تغییرات ناخواسته در شکل فرش جلوگیری میکند.
همچنان بخوانید : فرش ماشینی بهتر است یا دستباف؟
مراحل شستشوی فرش دستبافت در خانه
- خارج کردن گرد و غبار: پیش از شروع شستشو ابتدا با استفاده از جاروبرقی یا جاروی معمولی ، گرد و غبار موجود را از فرش جدا کنید تا طی مراحل شستشو ذرات ریز که معمولا با شستشو از فرش خارج نمیشوند بیشتر در بافت اصلی جا خوش نکنند.
- پاککردن لکهها: لکهها را با استفاده از شوینده و اسفنج یا برس نرم پاک کنید. به یاد داشته باشید که از شویندههای مطابق با نوع فرش استفاده کنید.
- تهیه شوینده: از شویندههای خنثی برای پاک کردن لکهها استفاده کنید. شامپو فرشهای ارائه شده در فروشگاهها معمولا کمترین آسیب را به بافت و رنگ فرش میزنند و برای مصارف خانگی مناسب هستند هرگز از پودرهای لباسشویی یا مایع سفید کننده یا امثال اینها برای شستشو و جلای بهتر استفاده نکنید چرا که علاوه بر آسیب به رنگ و بافت فرش امکان ایجاد آسیب در فرش بر اثر تاثیر مواد شیمیایی نامناسب با بافت فرش را خواهد داشت.
- شست و شوی صحیح:
فرش را با آب خنک بشویید تا خوب خیس بخورد ،سپس شوینده ای را که از قبل مطابق با نوع فرش خود انتخاب کردهاید را روی فرش به آرامی بپاشید. سپس با استفاده از برس نرم بر روی تمامی بافت فرش به آرامی بکشید تا تمیز شود. - خشک کردن:برای خشک کردن فرش، آن را در محیط خنک و تهویه مناسب قرار دهید. از پهن کردن فرش زیر آفتاب برای مدت طولانی به منظور خشک کردن خود داری کنید.
چند نکته مهم برای شستشوی فرش ماشینی در خانه
- در ابتدا، بهتر است دستورالعمل تولیدکننده فرش ماشینی خود را مطالعه کنید.
- برخی از فرشها نیاز به روشهای خاص برای شستشو دارند. قبل از شستشوی کلی فرش، بهتر است روی یک قسمت کوچکی از فرش تست ثبات رنگ را انجام دهید تا مطمئن شوید رنگ و بافت فرش تحت تأثیر قرار نمیگیرد.
- از شوینده مناسب استفاده کنید تا مانع از آسیب به فرش شوید.
- پس از شستشو، مطمئن شوید که فرش در محیط خشک و تهویهی مناسب قرار گرفته تا جلوی رشد باکتریها و رطوبت و بوی نامطبوع جلوه داده شود.